web metrics

Møte med Amos, Ruhija


Amos, en av musikkskolestudentene på Ruhija, har skrevet tekst og melodi til tre av sangene i sangboka ”Syng håp”, som inneholder sanger og bønner fra den verdensvide kirke (utgitt av IKO, KN og KUI 2005). Vi hadde med oss royalty for hans sanger, beregnet ut fra antall bøker i de to opplag sangboken nå er kommet i.

Sytten hundre kroner for tre sanger er ikke mer enn det må være for en tekstforfatter og komponist her i Norge. For Amos var det et svimlende beløp. For tre sanger i en bok trykket i 4500 eksemplarer på den andre siden av jordkloden, fikk han plutselig penger som kunne dekke et helt års skolegang – både skoleavgift, kost og losji - på musikkskolen.

Honoraret til Amos førte til hektisk aktivitet den uken vi var på Ruhija. Nå ville også de andre studentene gi oss sine komposisjoner. Gang på gang beordret de oss til å gjøre klar minidisken for opptak. Og det var mye fint de hadde komponert. Men vi måtte helle litt kaldt vann i blodet deres og si at vi ikke kunne gi noen garanti for at sangene ville bli publisert og på den måten gi dem honorar. Det forstod de nok. Men de fleste kom fra fattige familier og hadde et svare strev med å betale skolepengene, så hvorfor ikke prøve denne nye muligheten som åpnet seg?

Men tilbake til Amos, en ung mann på 31 år. Han vokste opp i landsbyen Bukwali på grensen til Uganda med foreldre og 4 søsken. Faren døde i 1982, moren i 1992. Amos var som ungdom med i en gruppe i landsbyen som tok opp temaet om hiv & aids, laget aids-sanger og dramastykker, som de oppførte for andre ungdommer. De la vekt på åpenhet og det å bryte tausheten om temaet. ”Mange frykter aids, de tror de kommer til å dø. Men ved at vi snakket åpent om det, også om bruk av kondom, så forsvant litt etter lidt sjenansen,” forteller Amos. ”Vi vil fortsette å undervise og samtale ved hjelp av sanger. Det gir styrke og håp. Og det er viktig at de som er unge nå og blir foreldre, fortsetter å være åpne overfor deres sønner og døtre om seksualitet, sykdommen og om å beskytte seg.”

Hvorfor er sang og musikk et så viktig hjelpemiddel i kampen mot hiv & aids? Amos er ikke i tvil: ”Sangene formidler et viktig budskap, musikken gir gode følelser og er mental helse, vi fokuserer ikke på trusselen om død, men på håpet til å leve!”
LiturgidatabaseSamarbeidspartnere

        

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innhold Vi anbefaler

Samarbeidsråd menighet og misjon
Ecumenical Advocacy All.
Fairtrade Max Havelaar
UNAIDS
Vennskap Nord/ Sør
Initiativ for etisk handel


> Se flere lenker