web metrics

Fra tobakksarbeider til økologisk bonde


(BRASIL 2004):  Gro Harlem Brundtland har rett: det er sammenheng mellom kampen for bærekraftig utvikling og kampen mot tobakk! Det kan bonden Egidio Wollfer i Santa Cruz do Sul sørvest i Brasil, bekrefte.

For 4 år siden bestemte Egidio seg for å slutte med tobaksproduksjon på sine marker og i stedet slutte seg til gruppen av økologiske bønder i nabolaget. Dette omtaler de som en skikkelig "omvendelse", både for familien og for jorden. Egidio hadde følt presset og kravene fra tobaksindustrien bli hardere og hardere: flere sprøytemidler, mer effektiv produksjon! Han hadde sett venner få fysiske og psykiske reaksjoner etter lang tids omgang med sprøytemidlene, noen hadde til og med i depresjonstilstand tatt sitt eget liv.

Egidio ble med i et kooperativ av økologiske bønder, Ecovale, bestående av 8 grupper og 64 familier. Ecovale (Cooperativa Regional de Agricultores Familares Ecologistas) ble stiftet i 2000 som en del av den større organisasjon CAPA (Centro de Apoio ao Pequeno Agricultor), som også støttes av den lutherske kirken IECLB i Brasil. Denne organisasjonen feirer sitt 25 års jubileum i år og har avdelinger i tre av Brasils delstater.

Gruppen der Edigio er med består av 8 familier. De har forberedt et økologisk festmåltid for oss besøkende fra Norge. Kvinnene på kjøkkenet har tilberedt druesaft, mandarinsaft, grønn salat, brockoli-salat, reddiker, gulrøtter, rødbeter, potetsalat med mer – og mennene har på gaucho-vis grillet kjøtt av kanin, hare, svin, lam og kalv. Det blir et overdådig måltid ved langbordet i Clara og Wagners hjem, der mange har troppet opp! Alle stråler av glede og stolthet over det som de serverer. De fleste er katolikker, men den lokale lutherske prest er også med på laget, så lokal økumenikken står sterkt i denne økologiske lokalgruppen. Og ingen er i tvil om at det er en del av deres tro å ta vare på skaperverket på denne måten.

Etter måltidet får vi anledning til å besøke grønsaksmarkene, der kål og gulrøtter strutter av sunnhet. Og jorden lever! Plutselig tar bonden Remigio opp en håndfull mold og viser oss hvordan den vrimler med makk – et tydelig tegn på sunnhet!
I samtalen med bøndene etterpå får vi flere vitnesbyrd om hvor mye bevisstgjøring gjennom deltakelse og utdanning betyr for endring av deres livsvilkår. Vi som kommer fra land der andelsbevegelsen slo an på 1800-tallet på samme måte: gjennom folkeopplysning og lokal engasjement, kan dra paralleller til betydningen av våre andelsmeierier,- slakterier, bruksforeninger osv. Her handler det om folkelig bevisstgjøring og opinion som mottrekk til slavetilværelsen i tobakksproduksjonen.

"Vi har økt antallet av omvendte (converters)," sier Edigio til slutt. "Det går langsomt, men vi håper å nå riktig mange – bl.a. er våre barn også en viktig målgruppe. Fordelene er mange: vi lever et bedre og sundere liv, vi kan høste 3 gange om året (mot en gang i året med tobakken) - hvilket gir bedre økonomi, interessen for våre produkter stiger- og vi lever i et verdifullt fellesskap med hverandre!" Vi norske kan hilse til Gro Harlem Brundtland hjemme i Norge og bekrefte at det er sammenheng mellom bærekraftig utvikling og tobakksbekjempelse!


Tekst og bilde: Estrid Hessellund, oktober 2004
LiturgidatabaseSamarbeidspartnere

        

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innhold Vi anbefaler

Samarbeidsråd menighet og misjon
Ecumenical Advocacy All.
Fairtrade Max Havelaar
UNAIDS
Vennskap Nord/ Sør
Initiativ for etisk handel


> Se flere lenker